
Program for Høsten 2025
2.9. Kikki Flesche Kleiven, direktør ved Bjerknessenteret for Klimaforskning ved UiB
"Hvordan kan klimaendringer føre til historiske og politiske endringer?" I et sveip som strekker seg 1000 år tilbake i tid, viser Kleiven hvordan klima og menneskehetens historie påvirker hverandre gjensidig. Klimaendringer har i noen perioder har ført til problemer og kriser, men andre ganger til innovasjon, tilpasning og vekst. Kikki er maringeolog med ekspertise innen havstrømmer og klimavariasjon og har ledet flere internasjonale prosjekter og vitenskapelige ekspedisjoner.
16.09. Øystein Hellesøe Brekke, historiker og forfatter. Kontoret - historien om hanseatene i Bergen
Øystein Hellesøe Brekke er historiker og forfatter, utdannet ved UiB. Han har gitt ut flere sakprosabøker om hendelser og personer i nordisk senmiddelalder. I 2024 gav han ut boken "Kontoret", en gjennomgang av den tyske Hansaens historie i Norge - fra stormaktsspillet på 1300 tallet da hanseatene var med i spillet om de nordiske tronene, til dagliglivet på Bryggen på 1600 tallet og arven de har etterlatt i Bergen i dag.
30.09: Gunhild Vesterhus Strand, professor emerita ved UiB. Fra amalgan til perlerad
Mange husker nok turen til "pinaren" med skrekk og gru. Men mye har heldigvis skjedd og vi vil få en oversikt over nyere behandlingsmetoder som vil kunne gi de aller fleste av oss et ekte "perleglis". Foredraget vil gi en oversikt over muligheter for behandling og forebyggende tiltak - slik at eldre fortsatt kan "bite fra seg"
14.10: Trond Borgen, kunstkritiker i Stavanger aftenblad. Lars Hertervig
I boken Lars Hertervig. Stavangerkunstneren presenterer Borgen en kunstner med enestående malerisk sans for lyset. Han viser storheten i Hertervigs visjonære drømmeprosjekt som ender bortenfor hverdagens virkelighet
28.10: Yngve Nedrebø / "De rettsløse" - oppgjøret med "tyskerjentene" etter andre Verdenskrig.
Foredraget tar utgangspunkt i filmen "De rettsløse", som forteller om behandlingen av "tyskerjentene" etter andre Verdenskrig. Mange jenter ble trakassert, arrestert, internert og utvist fra landet. Yngve Nedrebø er historiker og dokumentalist, pensjonist etter mer enn 50 års tjeneste i Arkivverket, de siste 30 årene som statsarkivar i Bergen. Arkivene skjuler mange historier - kan de fortelles etter 80 år
11.11 Anne Lise Fimreite, professor i statsvitenskap ved UiB. Populisme på norsk.
Populisme er et begrep vi stadig hører når politikk og politikere i andre land omtales. Hva er populisme og har vi populisme også i Norge? I dette foredraget vil disse spørsmålene blir tatt opp og det vil gitt seks eksempler på typer for populisme vi finner i norske politikk – historisk sett, men også i dag. Hun har forsket på norsk politikk i store deler av sin akademiske karriere.
25.11: Frode Skag Storheim. Julen i ord og toner
Pianist og kulturformidler Frode Skag Storheim tar publikum med i et underholdende program, hvor tema er hvordan julen kommer til uttrykk i musikk, tekster og visuell kunst. Med innslag fra kunsthistorien, skråblikk, egne dikt og ganske sikkert allsang er publikum garantert en gild stund i adventstiden
09.12 Einar Thomassen . Evangelier utenfor Bibelen.
tover de fire evangeliene i Det nye testamente finnes det mange skrifter fra oldtiden som forteller om Jesus, men som ikke har fått plass i Bibelen. Noen av dem har likevel vært viktige i kristendommens historie, som blant annet kirkekunsten viser. Foredraget skal gi et innblikk i denne ukjente historien. Einar Thomassen er professor emeritus i religionsvitenskap ved UiB og har blant annet utgitt boken «Apokryfe evangelier»

Program for våren 2025
07.01.: Solrun Toft Iversen
Den Nationale Scene - om vårsesongen og hvordan teateret jobber.

Teatersjef Solrun Toft Iversen er utdannet dramaturg og har vært teatersjef ved Den Nationale Scene siden juli 2023. Nå er teateret i full gang med et stort moderniseringsprosjekt. Hun har lang erfaring fra scenekunst og teaterhus både i Norge og Danmark - og i 2017 tok hun over som teatersjef ved Hordaland Teater, som hun senere var med å flytte til Logen og utviklet til Det Vestnorske Teateret i Bergen.
21.01 Stig Holmås
"KUSMA OG KARAMELLER"

Stig Holmås (f. 1946 i Bergen) vil kåsere og lese fra egne tekster om oppvekst i Bergen i etterkrigstiden. Hvordan var det å vokse opp den gangen i forhold til nå? Holmås har utgitt ca. 35 bøker, i all hovedsak skjønnlitteratur, både for voksne og for barn/ungdom. Han har arbeidet innenfor alle sjangre. I tillegg til bøkene, har han også skrevet for teater, TV, revy, osv."
04.02 H. Mjelde
Hva nå ? Status etter presidentvalget i USA
Foredraget tar for seg hva vi kan vente av den nye presidenten i USA. Hvem er de viktigste statsrådene, hva vil skje innenriks i USA, og hva betyr valget for verden? Og hva vil skje med demokratiet i USA?
Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. Han har USA som spesialfelt og har blant annet vært USA-kommentator i media siden 2012.

18.02.: Ole Torp
Dypet under ham - om krigsseileren Nic. Torp

Journalist og programleder Ole Torp gav i 2024 ut boken om sin far, krigsseileren Nic. Torp. Ole Torp er født i Bergen og oppvokst på Tveiterås i Fana. Han har hatt en allsidig karriere i Bergens Arbeiderblad, Dagbladet og NRK hvor han var utenrikskorrespondent, kulturreporter og ledet debattprogrammer. Torp vil formidle fra sin nylig utgitte bok om sin far, krigsseileren - og litt fra sin egen oppvekst i Fana.
04.03: Vivian Midttveit
Krigens fargar, levande historier frå hemnaksjonen på Telavåg
Hevnaksjonen på Telavåg er et stykke unik, lokal og nasjonal historie.
Vivian er selv oppvokst i bygden, som ble utsatt for noe så sjeldent
som statsterrorisme, og hennes besteforeldre var levende brikker
i dramaet. Som voksen ville hun hedre historien, og har samlet
menneskenes egne fortellinger, de små personlige historiene,
og skrevet dem ut som levende scener. I foredraget formidler hun
både den bakenforliggende historien og leser fra boken.

18.03 Anne-Hilde Nagel
"Kvinner i Bergens historie En trang til Selvstændighet" - Om driftige folk i Bergen Kvinnesaksforening.

Anne-Hilde Nagel er professor emerita ved UiB. Hun har særlig arbeidet med politisk og administrativ historie på 1700,- 1800 - og 1900-tallet. Dr.avhandling: "Staten og bergverkene" - om bergverkspolitikk i Norge (1974). Hennes siste bok "Driftige bergenskvinner" - Bergen kvinnesaksforenings historie (2024) er skrevet sammen med Ingeborg Fløystad og Kari Hop Skiftesvik.
01.04.
Audun Kayser, Lill Vibe Simonsen og Gro Hartun
Med Grieg og venner til Gjendine i Jotunheimen

Kulturformidlerne Lill Vibe Simonsen og Gro Hartun har gått i Edvard Griegs og hans gode venners fotspor til sangfuglen Gjendine Slaalien i Jotunheimen. Gjendine som Grieg alltid husket på og som hedersgjest ble invitert til å møte kongen på Festspillene i Bergen. Hun er inspirasjonskilden til mange av Griegs vakre komposisjoner.Gjennom ord og bilder formidles Griegvennenes turer i Jotunheimen. Pianist og Griegpris-mottaker Audun Kayser gir vakkert tonefølge med på veien.
29.04 Svein Østerhus
Klima og miljøforsker i Antarktisk

Svein Østerhus er seniorforsker ved Norwegian Research Centre (NORCE). Han har hatt forskningsoppdrag i Antaktis for å undersøke hvordan klima og havstrømmer påvirker ismassene langs kysten. Han har publisert flere rapporter og formidlet sine funn for publikum av både barn og voksne. Også denne vinteren, da det er sommer i sør, er han på oppdrag i Sørishavet og kan bidra med ferske inntrykk.
13.05 Sara Aimèe Smiseth
Søstrene Backer

Hør pianist og musikkviter Sara Aimée Smiseth fortelle den fascinerende historien om søsknene Agathe og Harriet Backer. De ble født i Holmestrand, men skulle sammen reise ut og få hele Europa som sin kunstneriske boltreplass, og her hjemme bli blant de største kunstnerne i sin generasjon, innenfor henholdsvis musikk og malerkunst.
Sara Aimée Smiseth kombinerer virtuos klavermusikk med levende historiefortelling, og hennes konsertforestillinger har de siste årene vært sett av flere tusen mennesker i både inn- og utland.